3 sierpnia 2020 roku będzie znaczącym momentem na rodzimym rynku hotelowym – właśnie wtedy zostanie otwarty pierwszy w Polsce hotel legendarnej marki Nobu. Marki słynącej z najwyższej jakości, założonej przez genialnego szefa kuchni Nobu Matsuhisę, aktora Roberta De Niro oraz producenta filmowego Meira Tepera.
Historia ta zaczęła się pod koniec lat 80., kiedy to Robert De Niro był regularnym gościem pierwszej amerykańskiej restauracji Matsuhisy. Słynny aktor zachwycił się talentem szefa kuchni i próbował namówić go na otwarcie kolejnych lokali. Swój cel osiągnął dopiero cztery lata później. To właśnie wtedy, w 1994 roku, na Manhattanie, w dzielnicy TriBeCa, ruszyła pierwsza restauracja o nazwie Nobu. Dziś na świecie jest ich ponad 40, co dowodzi, jak duży sukces odniósł ten koncept na przestrzeni lat.
W 2009 roku założyciele Nobu postanowili zrobić kolejny krok i – przy wsparciu doświadczonych w hotelarstwie CEO Trevora Horwella oraz COO Struana McKenziego – otworzyli w Las Vegas pierwszy własny hotel. Od tamtego czasu powstało aż dziesięć hoteli Nobu, m.in. w Barcelonie, Londynie, Miami, Malibu, Manili i na Ibizie.
Na pięciu kontynentach
Marka prowadzi działalność na pięciu kontynentach, w największych stolicach, gdzie jest synonimem wyjątkowego stylu życia. Hotele Nobu zostały nagrodzone szeregiem wyróżnień przyznanych przez np. CNN Travel w kategorii „najlepszy nowy hotel”, przez magazyn „Wallpaper” dla najlepszego hotelu miejskiego, a także obsypane nagrodami: za doskonałość dla jednej z najbardziej innowacyjnych marek luksusowych przez „Robb Report” oraz za najlepsze otwarcie hotelu w Ameryce Północnej przez Luxury Travel Advisor.
Pierwszy butikowy hotel Nobu otwarto w 2013 roku w Caesars Palace w Las Vegas. W 2014 roku ruszył Nobu Hotel City of Dreams w Manili, a dwa lata później Nobu Hotel Miami City Beach. W 2017 roku otwarto Nobu Ryokan Malibu, Nobu Hotel London Shoreditch, Nobu Hotel Ibiza Bay i Nobu Hotel Palo Alto. Nobu Hotel Marbella pierwszych gości przyjął rok później, a w 2019 roku do rodziny Nobu dołączyły hotele w Los Cabos i Barcelonie. Obecnie przygotowywane do otwarcia są hotele w: Warszawie, Chicago, Rijadzie, Toronto, São Paulo, Atlancie, Tel Awiwie oraz na Portman Square w Londynie. Strategia marki zakłada dalsze powiększanie globalnego portfela hoteli z zaplanowanymi już inwestycjami.
Sztuka kulinarna i filozofia
Co sprawia, że te hotele są tak wyjątkowe? Składa się na to wiele elementów i pierwszy z nich wynika właśnie z historii marki zbudowanej na fundamentach wyśmienitej autorskiej kuchni Matsuhisy oraz niespotykanej wręcz jakości obsługi, zainspirowanej japońską filozofią życia. Hotele pod tym szyldem przyciągają nie tylko trendsetterów szukających nowych doznań i wypoczynku, lecz także rzesze lokalnych mieszkańców przychodzących regularnie dla niezrównanych doznań kulinarnych, które oferuje im słynna restauracja Nobu. Kuchnia Matsuhisy jest niepowtarzalna i zaskakująca, ponieważ rzemiosło japońskiego mistrza sushi łączy się w niej z doświadczeniami i smakami, jakie Nobu zebrał, pracując przez wiele lat w Peru. Brak typowo japońskich składników w Ameryce Południowej sprawił, że mistrz musiał wykazać się dużą kreatywnością, która szybko stała się jego znakiem rozpoznawczym.
Już dzisiaj w Nobu Warsaw można skosztować wszystkich smaków charakterystycznych dla Nobu, m.in. legendarnego czarnego dorsza z aksamitnym sosem miso, sashimi „New Style” przypiekanych na oleju sezamowym, tatara z tuńczyka w aromatycznym sosie sojowym z wasabi z dodatkiem kawioru z jesiotra syberyjskiego osetra, chrupiącej wieprzowiny serwowanej ze słodko-ostrym sosem miso, grillowanej japońskiej wołowiny wagyū w pięciu kulinarnych odsłonach oraz doskonałego wyboru sushi i rollsów z najwyższej jakości owoców morza.
Architektura, duch miejsca i styl
Kolejna unikalna cecha marki Nobu to architektura. Pod tym względem każdy hotel na świecie jest inny i zawsze w najlepszym stylu dopasowany do ducha miejsca, w którym powstał. W Warszawie, u zbiegu ulic Koszykowej i Wilczej, realizowany jest obecnie niezwykły projekt łączący gruntownie odrestaurowane historyczne skrzydło kamienicy, w której do niedawna mieścił się hotel Rialto, z zupełnie nową częścią, której fasada zachwyca szkłem, kamieniem i naturalną zielenią zasadzoną na zewnętrznych tarasach. Wewnątrz czekają nas harmonijnie uzupełniające się światy. Pokoje w kamienicy odwołują się do eleganckiego, klasycznego stylu oraz najlepszych tradycji warszawskiej architektury i sztuki. Z kolei w nowym skrzydle znajdziemy nowoczesny i minimalistyczny design oddający współczesnego ducha stolicy. Będzie to nie tylko pierwszy hotel tej sieci w Polsce, ale także w tej części Europy.
Charakterystyczne dla wszystkich hoteli Nobu jest także podejście do obsługi, które można opisać słowem „omotenashi”. Oznacza ono dbanie o gości z pełnym oddaniem i odpowiadanie na ich potrzeby, zanim jeszcze zostaną wypowiedziane. To wszystko dzieje się w bezpretensjonalnej, radosnej atmosferze, która sprawia, że w Nobu czujemy się jak w domu.
Już wkrótce w Warszawie czeka nas uczta w stylu Nobu, jedynym w swoim rodzaju.