3 sierpnia 2020 roku będzie znaczącym momentem na rodzimym rynku hotelowym – właśnie wtedy zostanie otwarty pierwszy w Polsce hotel legendarnej marki Nobu. Marki słynącej z najwyższej jakości, założonej przez genialnego szefa kuchni Nobu Matsuhisę, aktora Roberta De Niro oraz producenta filmowego Meira Tepera.
![](https://hlsm.pl/wp-content/uploads/2020/07/Nobu-Exterior_825x450-1.jpg)
Historia ta zaczęła się pod koniec lat 80., kiedy to Robert De Niro był regularnym gościem pierwszej amerykańskiej restauracji Matsuhisy. Słynny aktor zachwycił się talentem szefa kuchni i próbował namówić go na otwarcie kolejnych lokali. Swój cel osiągnął dopiero cztery lata później. To właśnie wtedy, w 1994 roku, na Manhattanie, w dzielnicy TriBeCa, ruszyła pierwsza restauracja o nazwie Nobu. Dziś na świecie jest ich ponad 40, co dowodzi, jak duży sukces odniósł ten koncept na przestrzeni lat.
W 2009 roku założyciele Nobu postanowili zrobić kolejny krok i – przy wsparciu doświadczonych w hotelarstwie CEO Trevora Horwella oraz COO Struana McKenziego – otworzyli w Las Vegas pierwszy własny hotel. Od tamtego czasu powstało aż dziesięć hoteli Nobu, m.in. w Barcelonie, Londynie, Miami, Malibu, Manili i na Ibizie.
![](https://hlsm.pl/wp-content/uploads/2020/07/LEADERSHIP-page-2017_07_01-23_49_59-UTC-1024x634.jpg)
Na pięciu kontynentach
![](https://hlsm.pl/wp-content/uploads/2020/07/Nobu-Hotel-London-Shoreditch-1024x804.jpg)
Marka prowadzi działalność na pięciu kontynentach, w największych stolicach, gdzie jest synonimem wyjątkowego stylu życia. Hotele Nobu zostały nagrodzone szeregiem wyróżnień przyznanych przez np. CNN Travel w kategorii „najlepszy nowy hotel”, przez magazyn „Wallpaper” dla najlepszego hotelu miejskiego, a także obsypane nagrodami: za doskonałość dla jednej z najbardziej innowacyjnych marek luksusowych przez „Robb Report” oraz za najlepsze otwarcie hotelu w Ameryce Północnej przez Luxury Travel Advisor.
Pierwszy butikowy hotel Nobu otwarto w 2013 roku w Caesars Palace w Las Vegas. W 2014 roku ruszył Nobu Hotel City of Dreams w Manili, a dwa lata później Nobu Hotel Miami City Beach. W 2017 roku otwarto Nobu Ryokan Malibu, Nobu Hotel London Shoreditch, Nobu Hotel Ibiza Bay i Nobu Hotel Palo Alto. Nobu Hotel Marbella pierwszych gości przyjął rok później, a w 2019 roku do rodziny Nobu dołączyły hotele w Los Cabos i Barcelonie. Obecnie przygotowywane do otwarcia są hotele w: Warszawie, Chicago, Rijadzie, Toronto, São Paulo, Atlancie, Tel Awiwie oraz na Portman Square w Londynie. Strategia marki zakłada dalsze powiększanie globalnego portfela hoteli z zaplanowanymi już inwestycjami.
Sztuka kulinarna i filozofia
![](https://hlsm.pl/wp-content/uploads/2020/07/NOBU-Interiors-and-Entrance-3-2017_07_01-23_49_59-UTC-1024x683.jpg)
Co sprawia, że te hotele są tak wyjątkowe? Składa się na to wiele elementów i pierwszy z nich wynika właśnie z historii marki zbudowanej na fundamentach wyśmienitej autorskiej kuchni Matsuhisy oraz niespotykanej wręcz jakości obsługi, zainspirowanej japońską filozofią życia. Hotele pod tym szyldem przyciągają nie tylko trendsetterów szukających nowych doznań i wypoczynku, lecz także rzesze lokalnych mieszkańców przychodzących regularnie dla niezrównanych doznań kulinarnych, które oferuje im słynna restauracja Nobu. Kuchnia Matsuhisy jest niepowtarzalna i zaskakująca, ponieważ rzemiosło japońskiego mistrza sushi łączy się w niej z doświadczeniami i smakami, jakie Nobu zebrał, pracując przez wiele lat w Peru. Brak typowo japońskich składników w Ameryce Południowej sprawił, że mistrz musiał wykazać się dużą kreatywnością, która szybko stała się jego znakiem rozpoznawczym.
Już dzisiaj w Nobu Warsaw można skosztować wszystkich smaków charakterystycznych dla Nobu, m.in. legendarnego czarnego dorsza z aksamitnym sosem miso, sashimi „New Style” przypiekanych na oleju sezamowym, tatara z tuńczyka w aromatycznym sosie sojowym z wasabi z dodatkiem kawioru z jesiotra syberyjskiego osetra, chrupiącej wieprzowiny serwowanej ze słodko-ostrym sosem miso, grillowanej japońskiej wołowiny wagyū w pięciu kulinarnych odsłonach oraz doskonałego wyboru sushi i rollsów z najwyższej jakości owoców morza.
Architektura, duch miejsca i styl
![](https://hlsm.pl/wp-content/uploads/2020/07/Nobu-Suite-bathroom-878x1024.jpg)
Kolejna unikalna cecha marki Nobu to architektura. Pod tym względem każdy hotel na świecie jest inny i zawsze w najlepszym stylu dopasowany do ducha miejsca, w którym powstał. W Warszawie, u zbiegu ulic Koszykowej i Wilczej, realizowany jest obecnie niezwykły projekt łączący gruntownie odrestaurowane historyczne skrzydło kamienicy, w której do niedawna mieścił się hotel Rialto, z zupełnie nową częścią, której fasada zachwyca szkłem, kamieniem i naturalną zielenią zasadzoną na zewnętrznych tarasach. Wewnątrz czekają nas harmonijnie uzupełniające się światy. Pokoje w kamienicy odwołują się do eleganckiego, klasycznego stylu oraz najlepszych tradycji warszawskiej architektury i sztuki. Z kolei w nowym skrzydle znajdziemy nowoczesny i minimalistyczny design oddający współczesnego ducha stolicy. Będzie to nie tylko pierwszy hotel tej sieci w Polsce, ale także w tej części Europy.
Charakterystyczne dla wszystkich hoteli Nobu jest także podejście do obsługi, które można opisać słowem „omotenashi”. Oznacza ono dbanie o gości z pełnym oddaniem i odpowiadanie na ich potrzeby, zanim jeszcze zostaną wypowiedziane. To wszystko dzieje się w bezpretensjonalnej, radosnej atmosferze, która sprawia, że w Nobu czujemy się jak w domu.
Już wkrótce w Warszawie czeka nas uczta w stylu Nobu, jedynym w swoim rodzaju.